Continuăm astăzi discuția începută ieri, de data aceasta cu amănunte suplimentare, lămurind – sper eu – o serie de aspecte ale problemei.
Așa cum am mai spus, omul dispune de patru funcții de bază:
-funcția de mișcare;
- funcția instinctivă;
- funcția emoțională
- funcția intelectuală.

Toți cunoaștem destul de bine cu ce se ocupă aceste funcții, dar să observăm un lucru interesant, faptul că ele lucrează în fiecare dintre noi la parametri diferiți. Putem spune, fără a greși, că oamenii folosesc cu preponderență una dintre aceste funcții, sau mai multe în același timp și că personalitatea se modelează automat în conformitate cu funcția utilizată mai des. Acestea nu sunt lucruri noi, sunt pure observații pe care unii oamenii le-au făcut deja și pe care însăși psihologia ni le pune la dispoziție.

Să vedem ce ne spune Jocul Realității despre aceste funcții:
Funcția intelectuală este cea pe care o controlăm cel mai bine, ca urmare a educației pe care am primit-o încă de când ne-am născut. Prin tot felul de antrenamente, acum reușim să controlăm binișor funcția intelectuală.

Ne vom folosi, așadar, de funcția intelectuală ca punct de plecare, pentru că pe aceasta o cunoaștem cel mai bine.

Să ne gândim la următorul lucru: ce s-ar întâmpla dacă una dintre aceste funcții ar lipsi cu desăvârșire. Cel mai ușor este să ne închipuim că ne-ar lipsi funcția intelectuală. În aceste condiții, încă am exista, ceilalți ar putea confirma faptul că existăm, dar noi nu am realiza că trăim. Chiar și lipsa unei părți a funcției intelectuale (de exemplu memoria), ne-ar face să pierdem destul de mult contactul cu realitatea.

Un alt aspect despre care Jocul Realității ne vorbește, se referă la diferența de viteză a funcțiilor. Înțeleasă cum trebuie, diferența de viteză a funcțiilor ne poate oferi informații prețioase pe care le putem folosi.

Jocul Realității ne spune că cea mai lentă dintre funcții este funcția intelectuală și că este foarte bine că lucrurile stau așa. Să luăm un exemplu: mergi liniștit pe stradă și brusc latră un câine chiar lângă tine. Inițial, funcția instinctivă reacționează, apoi reacționează automat funcția de mișcare, concomitent cu funcția emoțională. Abia după aceasta, funcția intelectuală primește informațiile, ființa concluzionând că s-a speriat.

Dacă lucrurile ar fi stat altfel, într-o situație ca cea descrisă de mine, celelalte trei funcții ar fi rămas blocate până când funcția intelectuală ar fi dat comenzi. Pentru ca omul să nu fie în pericol, inteligența naturii a făcut ca în astfel de situații, funcția intelectuală să ia cunoștință ultima, cu scopul de a constata cele petrecute, a prelucra datele și a le depune în memorie selectiv (scopul pentru care s-a ales acest sistem va fi discutat mai târziu).

Să mai rămânem puțin la exemplul dat, pentru a face o observație: atunci când celelalte funcții și-au făcut treaba, funcția intelectuală era blocată. Mai pe românește, când te-ai speriat, mintea ți s-a blocat.

Se întâmplă asta pentru că energia cu care era alimentată funcția intelectuală a fost folosită instantaneu de celelalte funcții, pentru a putea face față situației (în acest caz era vorba despre un posibil pericol). Rămânând fără energie, funcția intelectuală devine temporar închisă. După ce pericolul trece, funcția intelectuală își poate relua activitatea.

Încă o observație: noi credem în mod greșit că celelalte funcții se supun aproape total funcției intelectuale, dar nu este așa.

Să dau un exemplu: considerăm în mod eronat că putem controla anumite lucruri care țin de instinct, ori lucruri care țin de funcția emoțională; de cele mai multe ori, considerăm că putem controla emoțiile, dar dacă cineva face o glumă proastă pe seama noastră, ne îmbrâncește pe scări, ne aruncă vorbe jignitoare, noi reacționăm imediat. Dacă persoana care este jignită are o educație bună – în sensul acceptat de societate – funcția intelectuală va căuta să controleze funcția emoțională, generând un conflict interior pe care îl cunoaștem toți. Funcția emoțională „va lucra”, desigur, în continuare, dar funcția intelectuală va încerca să modeleze funcția emoțională în conformitate cu noțiunile pe care aceasta le are. Vorbim, de fapt, despre reprimare, cauză importantă în generarea bolilor psihice.

Un alt exemplu este cel în care funcția intelectuală încearcă să controleze efectele produse de funcția instinctivă, iar aici mă refer în special la efectele produse de funcțiile sexuale. Funcția instinctivă nu va fi lăsată să-și facă treaba, pentru că funcția intelectuală va dori să o modeleze.

Sunt foarte multe lucruri de spus în legătură cu aceste funcții. De exemplu, fiecare funcție folosește energie diferită. Cel mai corect ar fi să vorbim despre o energie de o calitate diferită, nu neapărat despre o cantitate mare de energie. Ați observat că după o masă copioasă apare somnolența. Pentru ca celelalte funcții să poată lucra, funcția intelectuală este privată pentru moment de energie și „parcată”, mutată pe un mod de funcționare standard cu ajutorul unui instrument eficient: somnul.

O altă informație utilă, constă în faptul că funcțiile omului pot prelua energie una de la cealaltă. Ba mai mult, o anumită funcție poate lucra în locul altei funcții, făcând atât munca sa cât și munca celeilalte funcții. În această situație, ambele funcții vor rula la parametri reduși. Iată un exemplu cât se poate de clar pentru toți: gândim că iubim. Folosim funcția intelectuală în locul funcției emoționale. Nu numai că funcția intelectuală va rula mai lent (îndrăgostiții folosesc expresii de genul: mi-am pierdut capul, nu mă mai puteam concentra), dar iubirea care apare își va avea rădăcinile în funcția intelectuală. Ea va semăna într-un fel cu iubirea care apare prin centrul emoțional, dar va fi doar o imitație și va obosi (va îngreuna) funcția intelectuală. Acesta este motivul pentru care iubirea prin funcția intelectuală se sfârșește rapid. Când dă semne de oboseală, funcția intelectuală va trimite mesaje „de dezamăgire” persoanei, astfel încât aceasta să renunțe la activitatea pe care o desfășura. Lucrurile sunt mult mai complexe decât par la prima vedere. Sunt oameni cărora le lucrează corect două sau trei funcții, sunt oameni cărora le lucrează corect toate funcțiile.

Jocul Realității ne atrage atenția asupra faptului că trebuie să înțelegem cât mai bine capacitatea la care lucrează aceste funcții. Natura ne pune pe picioare și ne face să funcționăm la parametri normali, la parametri standard (în special prin hrană și somn, ființa acumulează energie pentru o funcționare normală).

Să nu trecem cu vederea peste încă un lucru util: dacă o funcție lucrează cu energia altei funcții, rezultatul este destul de neplăcut. E ca și când ai folosi benzină într-un motor pe bază de motorină, sau invers. Vă puteți imagina ce se va întâmplă: ori funcția va rula „prea repede”, ori prea lent, sau se va bloca temporar. Pericole prea mari nu sunt, pentru că inteligența naturii nu ne dă suficientă libertate astfel încât să putem strica lucrurile definitiv.

Lipsa unei anumite funcții face ca omul să piardă capacitatea de a acumula informații de natura acelei funcții. Jocul Realității ne spune că dacă cele patru funcții se află în echilibru, se va dezvolta o a cincea. Prin această funcție omul va putea percepe sufletul și nu numai atât. El va percepe multe alte lucruri. Despre metodele pe care le putem folosi pentru echilibrarea funcțiilor vom discuta în viitor. Va trebui să știm cine alimentează funcțiile, cum putem „curăța” blocajele apărute și altele asemenea.


*

Pentru început, scopul jucătorului este să-și trezească cea de-a cincea funcție. Bazându-mă pe propria experiență ca jucător, declar din start că a cincea funcție chiar există. Nu trebuie neapărat să credeți ce spun, vreau doar să luați în calcul afirmația mea. A cincea funcție nu este o glumă, nu este o speculație. Când ea se va activa, vă veți da seama imediat. Nu va fi vorba de presupuneri, nu va fi „ca și când”. Va fi un lucru cât se poate de clar. De exemplu, se îndoiește vreunul dintre voi de faptul că dispune de o funcție emoțională? Dar, dacă cineva vă va pune să demonstrați că dispuneți de o funcție emoțională, deși voi știți foarte clar că o aveți, vă va fi foarte greu să demonstrați. Şi, chiar dacă ați încerca să demonstrați, va ieși doar o scălămbăială idioată.

Am să mai punctez câteva lucruri (din păcate, nu am foarte mult timp la dispoziție pentru a lămuri toate aspectele problemei. Ştiu că e enervant că nu răspund mereu, dar asta e situația):

Cele 4 funcții de bază trebuie „trezite”. Ăsta nu e un lucru simplu și ia, în unele cazuri, ani. Trebuie să înțelegeți că cele 4 funcții, așa cum sunt ele acum, nu rulează nici măcar la capacitatea normală, așa cum am fi îndemnați să credem la prima vedere.

N-aș vrea să ne pierdem în explicații complicate. Ceea ce eu încerc să prezint are aplicabilitate practică, nu este o teorie emisă de dragul de a spune vorbe frumoase. Funcțiile noastre pot rula la parametri superiori, dar fiecare trebuie să muncească în pătrățica lui. Fac o paranteză: se vorbește foarte des despre grupuri spirituale. Problema este pusă greșit, pentru că oamenii nu au aceleași probleme. Chiar insist pe ideea că fiecare trebuie să lucreze pentru el. Spiritualitatea nu are nici o legătură cu grupul, cel puțin așa vede Jocul Realității situația. Fiecare trebuie să-și identifice problemele și să și le rezolve singur, folosindu-se de ceea ce Jocul Realității oferă.

Jocul Realității nu este o religie. Chiar nu are nici o legătură cu vreo religie. Dacă ești creștin și jucător, poți deveni un bun creștin. Dacă ești buddhist, la fel, practicând Jocul Realității devii buddhist autentic. Ateii pot deveni atei adevărați. Înțelegeți voi unde bat, nu vă legați de aceste fraze. Putem pierde timp prețios.
Mai fac o observație: inconștient sau nu, fiecare religie se străduiește să dezvolte una dintre aceste patru funcții. De exemplu, religia creștină „trezește” funcția emoțională. Raja Yoga trezește funcția intelectuală

Hatha Yoga, yoga corpului fizic, educă funcția de mișcare și funcția instinctivă. Dar nu e vorba doar despre yoga aici: fakirii, de exemplu, au ca scop trezirea funcției de mișcare și a funcției emoționale. Mă refer la fakirii autentici, pe cale de dispariție în zilele noastre.

Jocul Realității caută să „trezească” aceste funcții concomitent. De aceea, acesta mai este numit și „calea omului șmecher”.

Scopul în cadrul Jocului Realității nu este cunoașterea lui Dumnezeu, ci descoperirea realității, a ceea ce există, în noi și în jurul nostru. Este foarte clar, presupun, că așa cum suntem în momentul de față, având o funcționare eronată, nu putem „vedea” mare lucru. Putem discuta pe diverse teme, dar realitatea ne va scăpa printre degete.

Revin mâine cu informații suplimentare. Acum am trasat o linie de bază: optimizarea celor patru funcții, cu scopul de a trezi cea de-a cincea funcție. Doar a cincea funcție poate să ne ofere o direcție clară. Şi a cincea funcție nu are legătură cu gândirea prin asociere.