Gândirea mecanică este o problemă cu care ne confruntăm toți. De pildă, suntem obișnuiți să considerăm orice ni se spune ca fiind o teorie. De ce? Fiindcă toți avem fel și fel de teorii despre tot și despre toate. Deținem teorii despre lucruri pe care nu le cunoaștem și, natural, gândim același lucru despre cei cu care intrăm în contact. Noi înșine știm că ceea ce cunoaștem este fals și că n-are o bază reală, deci vom considera că și ceilalți mint. În cele mai multe cazuri chiar așa și este, ceilalți mint, dar dacă se întâmplă ca cineva să ne spună un lucru real, îl putem rata.

Indiferent dacă lucrurile pe care le auzim pot sau nu să fie aplicate în viața de zi cu zi, că acele lucruri au sau nu valoare, noi considerăm acele informații ca fiind „o teorie” și cu asta totul s-a încheiat. Clasificăm informațiile respective ca fiind „teorii” și le aruncăm într-un colț. Acest fel de a gândi ne ține pe loc. Acest fel de a gândi stă la baza tuturor problemelor.

V-ați întrebat vreodată de ce răsăritul soarelui nu mai are același impact asupra voastră, așa cum a avut cândva? Din același motiv. Gândirea mecanică va spune: deja cunosc ce este acela un răsărit de soare, ce rost are să-l privesc din nou? Iar întrebarea aceasta este, de asemenea, mecanică și este folosită pentru ca organismul să poată economisi energie. Natura își bate joc de noi oferindu-ne răspunsuri ieftine, iar noi imediat ne conformăm. De ce nu ne spunem: bine, dar care este motivul pentru care nu mai pot simți răsăritul soarelui cu aceeași intensitate? De ce nu ne spunem: ia să mă îndoiesc eu de faptul că m-am plictisit? Te îndoiești vreodată de răspunsul mecanic conform căruia tu deja știi totul despre răsăritul soarelui? Dacă da, atunci reîmprospătează-ți atenția și privește din nou. Asta te va obosi, e adevărat, dar va fi un gest inteligent, un gest mai puțin mecanic.

O altă capcană în care putem cădea este să considerăm informațiile pe care le primim ca fiind prea banale pentru ca noi să ne obosim să plecăm urechea asupra lor. Așa se întâmplă că multe dintre valorile prezente în scripturi sunt tratate superficial și de multe ori li se caută un înțeles pur formal. De câte ori nu s-a întâmplat să citiți Biblia, Dhamapada sau Upanishadele pentru a vă forma o idee, un concept sau o teorie? Și cu ce v-ați ales în urma studierii acestor scripturi? Viața voastră arată altfel acum?

Ne place să gândim complicat, pentru că noi gândim că realitatea este foarte complicată. Ba nu, mai mult, refuzăm realitatea dacă nu este suficient de complexă.

Ideea de a te pune pro sau contra față de anumite informații indică din nou gândire mecanică. Avem impresia că dacă cineva face niște afirmații noi trebuie să fim pro sau contra și că dacă ne-am definit o poziție suntem în siguranță. Nu este așa.

Haideți să facem abstracție de lucrurile pe care le-am discutat până acum și să luăm un exemplu: mersul pe bicicletă. Când cineva îți vorbește despre mersul pe bicicletă este puțin important dacă tu ești de acord cu acesta sau dacă ești împotriva lui.

Iată câteva variante de gândire mecanică pe această temă (și atitudini diverse):
-mersul pe bicicletă este bun și util în societate (acest mod de gândire apare ca un mic val la nivel mental, apoi se stinge așa cum a apărut – indiferența);
-mersul pe bicicletă este inutil. Îmi pot face cumpărăturile mergând pe jos (bunicul meu făcea la fel – tradiție);
-mersul pe bicicletă este un păcat. Sunt împotriva lui, pentru că Dumnezeu ne-a dat picioare pe care ar trebui să le folosim, nu biciclete (așa ni se spune și la biserică – dogma);
-mersul pe bicicletă e o chestie la modă. Îmi place, ca hobby așa... (Nicoleta Luciu folosește zilnic bicicleta – superficialitate);
-mă mir cum de vorbești, mersul pe bicicletă n-a fost inventat de tine. Dacă ai fi inventat tu mersul pe bicicletă te-aș fi crezut, dar am citit deja vorbele pe care le spui într-o carte. Tu nu ne înveți cum să mergem pe bicicletă, doar îți place să te dai mare! În plus, nici nu ești original! (toți ceilalți greșesc, roata trebuie reinventată pentru a fi cu adevărat rotundă – perfecționism)
-Nietzce și Kant au spus că bicicletele nu există, iar dacă ei, oameni deștepți și filosofi de excepție n-au putut să fie siguri de existența bicicletelor, cine ești tu să spui că știi să le folosești? (nu pot să descopăr realitatea, măcar să mă asigur că nimeni nu poate să o facă – invidie)

Apoi începe războiul, pentru că gândirea mecanică merge mâna în mână cu războiul. Fiecare va dori să demonstreze că „ideea sa” despre mersul pe bicicletă este cea corectă, iar timpul pe care fiecare îl putea petrece pentru a învăța efectiv mersul pe bicicletă va fi acum irosit în război. În final, fiecare va rămâne la „părerea” lui și cu asta toată povestea a luat sfârșit. Şi iar mă gândesc la răsăritul acela de soare pe care, din cauza gândirii mecanice îl vei rata din nou, din nou, din nou... (vă rog, nu-mi spuneți „și ce-ți pasă ție?”, pentru că și aceasta va fi tot o întrebare mecanică).