Centrarea se întâmplă brusc. Într-o singură secundă ești aruncat în centrul ființei tale și observi cum schimbarea s-a produs. Cei care întreabă „bine-bine, ești iluminat, dar de unde știi că ești iluminat și că nu te înșeli” arată simplul fapt că ei nu cunosc mecanismul care permite apariția iluminării și că se află, încă, sub tirania minții. Mintea lor vrea să includă în propria sferă de cunoaștere fenomenul denumit iluminare și se revoltă atunci când observă că nu reușește să-l cuprindă. Este și normal să nu-l poată cuprinde, din moment ce iluminarea se petrece dincolo de activitatea mentală. Există inconștiență, somn, minte în stare de conștiință obișnuită, sau supraconștiință, dar iluminarea este dincolo de toate acestea. Supraconștiința, de exemplu, arată prezența unei minți superioare, a unei minți cu capacitate înaltă, dar iluminarea nu are nici o legătură cu supraconștiința, când se produce pur și simplu ești purtat „dincolo”. Brusc, fără niciun fel de avertisment,nu tu ești cel care alege să devină iluminat, așa că oricât efort ai depune pentru a te ilumina, nu vei face altceva decât să obosești fără să obții nimic.
Partea proastă este că până în momentul în care centrarea se produce, nu poți pune o bază pe nimeniși pe nimic. Nu poți avea încredere în nimeni, nu știi în ce direcție să te îndrepți, nu știi care învățătură este potrivită pentru tine și care nu este, nu știi dacă ceea ce faci îți folosește sau nu, nu știi dacă ai avansat, dacă bați pasul pe loc sau dacă mergi în sens invers și dacă nu cumva devii din ce în ce mai inconștient.
Aici intervine ajutorul maestrului, însă inițierea în zilele noastre a devenit aproape imposibilă. De ce spun asta? Pentru că societatea în care trăim ne învață că „știm noi mai bine decât oricine ce ni se potrivește”. Și atât de bine știm ce ni se potrivește încât, iată, aproape nimeni nu mai este fericit și împăcat cu el însuși. Mintea ta nu accepta nici măcar din punct de vedere teoretic faptul că cineva ar vrea sau ar putea săte ajute. Noi nu acceptăm decât serviciile pe care le plătim cu bani, iar dacă cel care susține că te poate ajuta nu îți cere bani, devii brusc circumspect: hmm, acest om ascunde ceva, nu se poate să ma ajute pe gratis! Are el un scop...
Acest „pe gratis sau contra-cost” vorbește despre felul în care îți trăiești viața. Când ajungi să gândești totul în termeni de „cerere și ofertă”, ai devenit brusc un mic afacerist, un mic politician. Și, desigur, nici un afacerist sau politician n-a fost și nu va fi vreodată liniștit, pentru că însăși activitatea lui de bază presupune o anumită doză de neliniște.
Maestrul poate ajuta foarte mult, dar numai dacă discipolul este suficient de curajos. Relația maestru-discipol a fost descrisă în fel și chip, dar acum, din loculde unde privesc această problemă, o văd ca pe o relație de prietenie, bazată pe încredere. Dar așa cum stau lucrurile în zilele noastre, chiar și prietenii sunt aleși pentru a obține un mic profit de pe urma lor. Și nu neapărat un profit de natură financiară, există mici calcule pe care le faci atunci când îți alegi prietenii. Poate că te simți foarte singur și cauți compania lor pentru a-ți alunga singurătatea, ori poate că ai o soție (sau un soț) care te bate la cap, și cauți compania prietenilor pentru a uita de situația în care te găsești. Foarte puțini oameni mai au prieteni doar pentru că se simt bine unii în compania celorlalți.
Se întâmplă, uneori, ca după mult timp să reîntâlnești o persoană dragă. Ai văzut ce faci atunci? Începi să vorbești mult, să gesticulezi, parcă vrei cumva să umpli cu vorbe timpul în care nu v-ați mai văzut. În loc să fii atent la prezența celuilalt, să te bucuri de faptul că te vezi cu el după atâta timp, începi să vorbești continuu, spunând pe gură vrute și nevrute și aștepți ca și celălalt să facă același lucru.
Eu așa vad relația maestru-discipol, ca pe o relație de prietenie, în care discipolul înțelege că poate afla ceva tainic de la maestrul său. Dar iată că societatea ne-a îndoctrinat atât de tare, iar exemplele de maeștri care se folosesc de discipoli într-un fel sau altul au fost atât de mult mediatizate, încât numai la auzul cuvântului „maestru” simți că ceva nu este în regulă. Acesta este motivul pentru care eu și Landscape preferăm să rămânem în anonimat. Relația maestru-discipol s-a compromis atât de tare, încât nu putem discuta despre meditație decât păstrând o anumită distanță față de cei care pornesc pe această cale. De exemplu, când sora mea a aflat că m-am iluminat, și-a pus în minte să mă verifice. În loc să se bucure de faptul că fratele ei și-a găsit, în sfârșit, liniștea, mintea ei nu găsea ceva mai bun de făcut decât să-mi dea fel și fel de teste, să vadă dacă „m-am iluminat pe bune, sau dacă nu cumva glumesc”. Nimănui nu-i place să fie șoarece de laborator. Inițial, când m-am trezit, am simțit nevoia să spun tuturor ce mi s-a întâmplat, apoi văzând reacția oamenilor în astfel de situații am decis să-mi păstrez anonimatul. Și știu că și în cazul lui Landscape lucrurile stau într-un mod asemănător. De fapt, în ceea ce ma privește am să scriu pe forum metodele de meditație (13 la număr), apoi vom închide topicul. Cei care vor să practice meditația o pot face, cele 13 metode fiind suficiente. Am ales cu grijă aceste metode de meditație în așa fel încât să sepotrivească cu tipul de minte pe care îl dețin oamenii din ziua de azi și credeți-mă, ele vor face minuni, dar în timp, nu imediat. Într-o zi, când o să vă treziți, veți vedea că tot ce v-am spus în aceste expuneri este cât se poate de adevărat.
Voi descrie în cele ce urmează câteva metode de meditație care te pot ajuta să te centrezi. Rețineți, centrarea nu este mentală, nu este vorba despre o concentrare a minții care îți oferă claritate. Cel centrat este într-un echilibru greu de descris în cuvinte. Echilibrul oferit de centru nu este nici fizic și nici psihic, ci dincolo de fizic, psihic, sau de viața emoțională.

a. Dansul dervish-ilor rotitori

Poate că ați văzut vreodată (în filme documentare sau în altă parte) dervishi rotindu-se. Dervishii rotitori sunt asociați, de regulă, cu religia sufistă, însă tehnica apare și în Vijnana Bhairava Tantra, fiind o metodă de meditație practicată din cele mai vechi timpuri (de altfel, este o metodă pe care copiii o practică involuntar). Există, totuși, o diferență de atitudine vis a vis de tehnică: în timp ce dervish-ul se rotește căutând să comunice cu Allah, practicantul tantric se rotește căutând să-și descopere centrul. Din punct de vedere fizic, și într-un caz și în celalalt se execută o rotire în sensul invers al acelor de ceas, având brațul drept orientat cu palma în sus, iar bratul stâng cu palma orientată în jos. În cazul dervish-ilor, rotirea se face pe piciorul stâng, în timp ce tantricul se rotește cu ajutorul ambelor picioare, mărind gradat viteza. Privitdin alt punct de vedere, dervish-ul se rotește o perioadă relativ scurtă de timp, elegant, urmărind o mișcare grațioasă în care este în comuniune cu Allah, iar tantricul se rotește ore în sir, până când corpul său se prăbușește singur pe sol. În cazul dervish-ului, după ritualul de rotire simte cum corpul său se umple de prezența divină, iar în cazul tantricului, trântit la sol, este cautat punctul stabil, „ceea ce nu se rotește”.

b. Atenție la centrul limbii

Tehnica este ușor de executat. Ținând ochii închiși și gura între-deschisă, focalizați atenția pe centrul limbii, căutând să o mențineți fixă. Veți vedea cum gândurile încep să se rărească, fiindcă între centrul limbii și vorbirea internă există o legătură foarte strânsă.

c. Lăsați corpul să se miște singur

Când vă aflați într-un mijloc de transport care se zdruncină, sau într-o situație asemănătoare, lăsați corpul moale, observând mișcările pe care zdruncinăturile le imprimă corpului vostru. Centrarea poate să apară brusc.

d. Privind dincolo

Priviți într-o fântână adâncă, pătrunzând cu mintea în profunzimea acesteia. Sau, ziua în amiaza mare, priviți cerul, încercând să focalizați atenția „dincolo de el”. Sau, într-o situație în care vă aflați într-un pericol imposibil de evitat, deveniți brusc conștienți de voi înșivă.

e. Cercuri

Așezați-vă pe sol și balansați-vă corpul în sensul invers al acelor de ceas, în cercuri, de la cercuri foarte mari, atâta cât vă permite corpul, până la cercuri din ce în ce mai mici, apoi opriți rotirea corpului, continuând rotirile în cerc în interiorul minții, reducând cercurile până când acestea dispar complet. Ceea ce rămâne, este chiar centrul.

f. Lipsit de putere

Lăsați corpul moale, presupunând că ați rămas fără nici un fel de putere, că nu mai puteți face nimic, că ați devenit lipsiți de orice forță. Rămâneți imobil. Dintr-odată, centrul poate fi simțit.

g. Tehnica pentru cupluri de îndrăgostiți

Când ești mângâiat, simte profunzimea acelei mângâieri, devenind una cu aceasta.

h. La masă

Când mănânci sau când bei,devino una cu actul mâncării, pătrunde gustul acestora.

i. Revedere

Când revezi un prieten drag, păstrează în tine bucuria pe care revederea acestuia ți-o provoacă. Rămâi cu acea bucurie