Există multe tehnici de meditație care au la bază sunetul. Motivul este destul de simplu: auzul este simțul pe care l-ai folosit foarte mult înainte de a te naște. Anumite texte spirituale afirmă că după ce mori, o perioadă încă mai auzi ce se întâmplă în jurul tău. Există chiar anumite tehnici care se practică în timpul vieții, împreună cu o altă persoană, astfel încât în momentul în care cineva moare, să poată fi ghidat cu ajutorul sunetelor „în tărâmul de dincolo” de către cel care rămâne în viață.
Yoga, de exemplu, a studiat din cele mai vechi timpuri modul în care sunetele ne influențează viața și așa au apărut nenumărate tehnici de meditație care au la bază sunetul. A fost dezvoltată o întreagă știință bazată pe experiența practicanților, iar anumite sunete au fost grupate în formule abstracte, astfel apărând noțiunea de „mantră”.
Se spune că atât de puternice sunt sunetele, încât, intrând înrezonanță cu o anumită frecvență, îți poți provoca ție, sau altei persoane, moartea. Tot așa cum există anumite grupuri de sunete cu care, dacă intri în rezonanță, poți afla lucruri mai puțin cunoscute despre lumea înconjurătoare. Laya Yoga, de exemplu, are ca scop punerea în rezonanță a ființei umane cu anumite energii ale universului (puteri cosmice) prin intermediul mantrelor.
Mantra în sine, ca formulă, nu are în conținutul ei nimic extraordinar. Ea devine folositoare dacă este primită de la o ființă care a lucrat cu acea formulă o perioadă suficientă de timp pentru a o putea transmite altcuiva. Transmiterea, se face, de asemenea, prin rezonanță, prin exemplificarea stării respective. Se mai presupune că cel care o primește este suficient de receptiv astfel încât să poată beneficia pe deplin de ceea ce îi transmite cel care îl inițiază cu mantra. Cel care primește mantra este sfătuit pe bună dreptate să nu divulge nici măcar formula (grupul de sunete folosit) altei persoane, până când nu devine suficientde matur în utilizarea acelei mantre.
Teoretic, puteți beneficia de puterea unei anumite mantre doar dacă porniți de la formula de bază (citită într-o carte sau, de ce nu, pe internet). Practic, așa ceva nu se întâmplă decât extrem de rar, fiindcă în LayaYoga principiul transferului subtil de la maestru la discipol este aproape obligatoriu. O mantra se primește, este un dar, așa că oricât ai citi de pe internet expresii precum RAM, AUM, OM, n-o să devii un Laya Yogin oricât te-ai strădui.
Din păcate, de-alungul timpului s-a vorbit foarte mult despre mantre ca formule spirituale și mai puțin despre modul în care se lucrează cu acestea. În România, într-un mod cu totul deosebit a fost explicat principiul rezonanței de către Gregorian Bivolaru, principiu căruia, din păcate, prea puțini, chiar și dintre rândurile MISA, i-au dat importanța cuvenită.
Atunci când se folosește o anumită mantră, importantă este punerea în rezonanță a propriei ființe cu sunetul respectiv. Între sunetul de bază, adică mantra în sine,și frecvența din subtil, reală, emisă de puterea cosmică descrisă de mantră, este o diferență enormă (asta ca să nu sperii pe cineva dacă spun că de fapt nu există nicio asemănare între cele două).
Noi nu putem vorbi acum despre Laya Yoga, pentru că această ramură Yoga cuprinde o arie atât de vastă încât cel mai bine este să păstrăm tăcerea. Vom discuta despre câteva metode de meditație bazate pe sunet, cu ajutorul cărora vă puteți apropia de propria voastră ființă. Cei care vor să descopere și să aprofundeze acest domeniu minunat, denumit Laya Yoga, vor găsi cu siguranță o posibilitate în acest sens. Dar dincolo de toate aceste practici, este bine să rețineți că Laya Yoginul rezonează cu puterile cosmice pentru a-și întâlni propria ființă și nu pentru a sefolosi de energia dobândită.

Aum

Toată lumea a auzit de AUM. Deși s-a spus clar că AUM nu este un sunet, mulți oameni tind să creadă, în mod greșit, că ar fi, totuși, un sunet puțin diferit. Nu, AUM este reprezentarea în sunete a Realității. AUM este însăși iluminarea. Schema iluminării în sunete (dacă e să alcătuim una) este chiar AUM. Părerea mea este că AUM a apărut în urma iluminării și nu invers. Cel puțin aceasta a fost experiența mea, am descoperit AUM abia după ce m-am trezit. Tehnicile care urmează se bazează pe sunete și trebuie practicate toate trei, nu doar una dintre ele. Numai astfel puteți obține flexibilitatea necesară pentru a ajunge la non-sunet, la AUM-ul autentic.
1. Fii un centru pentru sunetele din jur.
Puteți să mergeți într-o piață sau în altă parte unde sunt foarte multe zgomote (nu cred că un asemenea loc e greu de găsit în zilele noastre). Considerați că propria voastră ființă este un centru, apoi închideți ochii și observați cum sunetele vin către voi, dar nici unul dintre acestea nu vă poate atinge cu adevărat. Voi sunteți în centru, sunetele sunt totdeauna la periferie. Această tehnică este foarte bună pentru cei care sunt stresați de zgomote. S-ar putea să constatați cu surprindere că, în realitate, zgomotele nu vă pot afecta absolut deloc.
2. Ascultă liniștea
Liniștea are sunetul ei. Această metodă de meditație trebuie practicată într-o situație în care aveți parte de liniște (de exemplu noaptea sau dimineața devreme). Cei care locuiesc la țară s-ar putea să știe la ce ma refer: liniștea are un anumit sunet, un fel de țiuit. Când zgomotele încetează, rămâne „ceva”. Acesta este absența zgomotelor, care este tot un sunet: sunetul liniștii. Dacă v-ați născut la oraș și sunteți obișnuit cu zgomotele vă va lua puțin timp până reușiți să ascultați liniștea, dar merită să încercați.
3. Meditați la non-sunet
AUM se află dincolo de cele două. Nu este nici zgomot și nici sunetul liniștii, pur și simplu este dincolo. Meditează în liniște la cele două aspecte de bază ale sunetului, zgomot/liniște, apoi caută să descoperi non-sunetul, sau AUM.