Înainte de a discuta despre metode de meditație, a vrea să vă spun câteva vorbe despre felul în care trebuie privită meditația, de unde puteți porni și unde puteți ajunge prin meditație. Meditația este o unealtă, iar dacă o unealtă destinată unui anumit scop este folosită în cu totul alt scop decât cel pentru care a fost concepută, rezultatele vor fi cu totul altele.
Nu vreau să vă îndemn să meditați, fiindcă asta ar însemna să intervin în viața voastră și aș face o greșeală pe care mulți au mai făcut-o în decursul timpului. Aș putea spune că omul, dacă trăiește într-un haos interior, asta se întâmplă chiar din cauza acestor manipulatori și oportuniști care tot timpul v-au spus ce e bine și ce e rău, ce să faceți și ce să nu faceți. Unii v-au spus să postiți în exces sau să vă rugați într-un fel anume, alții v-au îndemnat să meditați, v-au spus să faceți anumite ritualuri, însă asta nu-i decât violență, fiindcă cel care te îndeamnă să faci ceva trebuie să se plaseze de la sine putere mai sus decât tine, ca să-ți poată porunci ce să faci.
Interesul pentru meditație apare, de obicei, pe fondul unei nemulțumiri profunde și totale față de felul în care îți trăiești viața.
Poate ar trebui ca mai întâi să vă arăt ce nu este meditația. Multe persoane sunt nemulțumite de anumite aspecte din viața lor, dar foarte puține sunt nemulțumite de viața lor per ansamblu. De exemplu, dacă eu sunt nemulțumit în legătură cu faptul că sunt sărac, pot fi mulțumit de faptul că am o viață de familie care mă satisface, însă acest lucru nu mă va apropia de meditație.
Nemulțumirea trebuie să fie totală și fără obiect, căci dacă nu este așa, atunci meditația va fi doar un substituent pentru necesitățile personale. Unii oameni încep să mediteze pentru că nu au o viață de familie care să-i mulțumească, alții meditează pentru că le este frică de moarte și vor să se asigure că există viață după ce vor muri, alții încearcă să obțină anumite puteri paranormale căutând prin asta să capteze atenția celor din jur, însă aceasta nu este meditație.
Meditația începe în momentul în care se va produce o revoltă totală față de noi înșine, o revoltă care privește în mod direct felul în care funcționăm și nu o revoltă față de anumite necesități care nu ne sunt satisfăcute, sau revoltă față de anumite aspecte ale comportamentului nostru pe care am dori să-l modelăm.
Ţine minte ce-ți spun, meditația nu te va face mai bogat, mai frumos sau mai deștept. Meditația nu te va face fericit, meditația nu te va face nemuritor. Ceea ce se naște, trebuie să moară, spun înțelepții. Nu te păcăli crezând că vei deveni nemuritor prin meditație, fiindcă nu vei face altceva decât să fii păcălit în același mod în care milioane de oameni s-au păcălit în decursul timpului. Nu aștepta să te salveze cineva. Nu există nici un guru, nici un învățător sau mântuitor care să te protejeze, nu există nici o persoană care să fie responsabilă pentru viața ta. Tu singur ești cel care poate face ceva, însă înainte de „a face”, va trebui să înveți să nu mai faci o grămadă de lucruri care îți creează haos în viață.
Va trebui să-ți trezești iarăși inteligența, va trebui să-ți regândești întreaga viață, pentru că viața ta nu îți aparține, ea nu este altceva decât invenția altora. Cei care te-au crescut și te-au educat ți-au spus ce este bine și ce este rău, ei ți-au spus ce este sfânt și ce este josnic, ce este folositor și ce nu este folositor, numai că fiecare ți-a spus ceea ce s-a priceput, ceea ce se potrivea cu credințele și necesitățile lui, nu ceva care să se potrivească cu necesitățile tale. Meditația înseamnă să-ți redescoperi necesitățile, să afli ce îți face bine și ce nu îți face bine, să separi utilul de inutil, iar pentru asta este nevoie mai întâi de o revoltă față de ceea ce deții în momentul de față, o revoltă față de ceea ce ești, de ceea ce faci, de ceea ce gândești sau ce simți acum.
Este bine să rețineți faptul că meditația nu va adăuga nimic nou la structura voastră actuală. Ea va acționa exact ca o unealtă care face curățenie, va îndepărta ușor-ușor gunoaiele culese în decursul anilor astfel încât voi să puteți arunca o privire în interiorul vostru, să vedeți ce sunteți de fapt. În caz contrar, orice v-ar spune vouă un sfânt, un învățător, un guru sau un mântuitor despre voi înșivă, poate că va fi adevărat, dar nu vă va ajuta prea tare până când nu veți putea confrunta cele auzite cu ceea ce există în voi înșivă.
Discuțiile care vor urma, vor fi despre metode de meditație. Metodele de meditație prezentate aici nu-mi aparțin, așa că vă rog să nu veniți să-mi spuneți că le-ați mai citit prin nu știu ce carte. Vor fi prezentate atât metode clasice de meditație, cât și metode de rugăciune mai puțin cunoscute, în așa fel încât și cel ce se află pe calea minții și cel care se află pe calea inimii (pe calea rugăciunii) să poată aprofunda cunoașterea de sine. Cei care dintr-un motiv sau altul nu-și găsesc locul nici pe calea minții și nici pe calea inimii, se pot orienta către „a patra cale”, sau „Jocul Realității”, a cărui practică de bază este atenția cu dublă direcție.
Aș vrea să priviți aceste metode de meditație ca pe niște formule. Deși par foarte simple la prima vedere, aceste metode conțin în ele suficiente informații care să vă ghideze către acest mister numit viață. „E este egal cu mc la pătrat” e foarte ușor de spus, chiar și un copil o poate spune, însă doar câteva persoane din întreaga lume au fost capabile să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă această formulă.
Fiecare metodă poate fi practicată într-un interval de cel puțin trei săptămâni. Dacă în trei săptămâni nu simțiți că metoda vi se potrivește, puteți alege o altă metodă.

Noi căutam să punem în discuție niște metode de a te trezi aici și acum, în aceasta viață și nu într-o viață viitoare. Căutam să le spunem oamenilor că se poate întâmpla chiar acum să te trezești. De fapt, tehnicile de meditație prezentate aici trebuie privite în acest mod, ca fiind niște metode care te pot trezi acum, dacă sunt practicate cu atenție și dacă ești pregătit pentru ceea ce ți se poate întâmpla.
Chiar dacă tehnicile sunt diferite, toate au un scop comun: redobândirea centrului ființei. Este adevărat, tehnici de meditație pot fi găsite cu ușurin ță prin cărți sau prin alte părți, însă maniera în care acestea au fost prezentate aici, îi oferă practicantului libertatea și spațiul necesar pentru a-și rezolva singur problemele. Nici un fel de îndrumător spiritual nu este necesar, nimeni nu poate înlocui efortul constant depus de voi pentru a înțelege mai întâi aspecte obișnuite ale vie ții, ca apoi să puteți pătrunde din ce în ce mai adânc în propria ființ ă, până în momentul în care centrul este găsit. După care, făcând un pas mai departe, trecând dincolo de centru, dincolo de propria voastră ființă, veți afla ce este moartea, veți afla ce exista înainte ca voi să vă fi născut, veți afla adevărul.
Știu că vorbele astea au mai fost scrise și spuse de nenumărate ori. Știu că topicul acesta despre metode de meditație a părut ca fiind scris de „încă unul care vrea să facă pe guru”. Indiferent ce părere aveți despre mine, indiferent că aveți încredere în noi sau nu, tehnicile rămân valabile oricând, iar mingea este acum în terenul vostru. Chiar dacă nu vi se potrivește nicio tehnică dintre cele expuse de noi aici, în mod sigur vă ve ți găsi tehnica potrivită dacă vă străduiți suficient. Până la urmă, meditația înseamnă dehipnotizare, înseamnă oprirea imaginației și a memoriei și pătrunderea în momentul prezent. Dacă rețineți acest mic aspect și căutați să-l puneți în practică, cu siguranță veți reuși să găsiți tehnica potrivită.

Nota Editorului : După ce fiecare metodă a fost prezentată, om_de_jad a răspuns unor întrebări venite din partea celor ce au citit, la acel moment, topicul său. Considerând că acestea v-ar putea fi utile, noi le-am adunat într-un singur document pe care îl puteți găsi aici.