Cred că ar trebui să discutăm despre modul în care trebuie folosită informația de pe această arie. Așa cum știți, scopul jucătorului - așa cum am declarat încă din start - este să vadă realitatea așa cum este ea (fără ca memoria și imaginația să se suprapună peste informația primită). În teorie pare ceva simplu de obținut, însă pe parcursul timpului cred că v-ați convins cu toții că este mult mai dificil decât pare.

Am început expunerile despre Jocul Realității acum cinci ani prin afirmația de mai sus, după care, în timp, am introdus o serie de noțiuni noi (firește, nu toate sunt informații noi, ci doar o parte dintre ele), cum ar fi cele patru funcții de bază, atenția cu dublă direcție, mai nou noțiunea de centri de forță. Aș vrea să vă ajut să faceți legătura între afirmația inițială, „să vezi realitatea așa cum este ea, fără ca memoria și imaginația să se suprapună peste informația primită”, cu noțiunile primite pe parcurs, în ordinea în care au venit ele: cele patru funcții de bază (de mișcare, funcția instinctivă, funcția emoțională și funcția intelectuală), atenția cu dublă direcție, metodele de meditație, centrii de forță, neotantra și discuțiile noastre pe care le-am purtat. Toate acestea se leagă între ele armonios și vă rog să fiți atenți la felul în care se sprijină una pe cealaltă.

Pentru mine, timpul nu este o problemă. Uneori, trec două - trei săptămâni, poate o lună și nu adaug nicio informație nouă pe forum. Se întâmplă așa pentru că pe mine nu mă interesează nici să scriu cărți și nici să mă dau mare cu informațiile pe care le am. Singurul meu scop în tot acest demers este să urmăresc evoluția fiecăruia și evoluția grupului nostru per-ansamblu, să ajut la dezvoltarea sa armonioasă, naturală, la o evoluție naturală, nicidecum forțată. Cu toate acestea, în anumite situații va trebui ca forța și inițiativa să vină din partea voastră. Nu pot să spun prea multe lucruri despre asta, însă dacă ceea ce vine, vine doar din partea mea, există posibilitatea ca la un moment dat chiar această energie investită de mine în acest grup să fie cea care o să-l destrame. Unii dintre voi înțeleg mai mult din afirmațiile mele, înțeleg foarte bine importanța acestui grup și mai ales calitatea oamenilor și a informațiilor care se vehiculează în interiorul acestuia.

Bun, să începem cu începutul: încă din prima zi am făcut afirmația că jucătorul este cel care vede realitatea așa cum este. În cazul lui, informația pătrunde la sursă fără ca memoria și imaginația să se suprapună peste ceea ce primește din exterior și din interiorul ființei. Firește că această afirmație, luată în termeni absoluți, este tâmpită. Noi vorbim despre posibilitatea ca imaginația și memoria să se suprapună „cât mai puțin” peste informațiile primite, nu „să nu se suprapună deloc” - e clar că scopul nostru nu este să stricăm mașina umană și să o transformăm în ceva nefuncțional. Memoria și imaginația pot fi controlate (dar nu forțat); ele pot fi învățate să se relaxeze (așa cum se relaxează de la sine, secvențial, când dormim), astfel încât informațiile din exterior (impresiile, așa cum le denumea Gurdjieff) să ajungă nealterate sau, altfel spus, cât mai puțin alterate, la sursă. Martorul, cel care „vede”, cel care primește aceste informații „curate”, l-am definit tot așa, de la început, sub denumirea de „conștiință”.

Vedeți voi, în psihologie, conștiința este ceva care se amestecă ușor cu personalitatea, cu memoria și imaginația - în psihologie nu se acceptă ideea că un individ poate fi conștient în absența imaginației și a memoriei. Mai insist încă o dată pe acest aspect: jucătorul învață să-și RELAXEZE memoria și imaginația; el învață să apese pe butoanele potrivite, astfel încât acestea să se odihnească. Iar odihna face bine.

Luând afirmația mea inițială, cum că jucătorul este cel care vede realitatea așa cum este, fără ca memoria și imaginația să se suprapună peste informația primită, mulți se pot păcăli că sunt în stare să facă asta. De fapt, pentru ca omul să poată primi realitatea în forma sa autentică, o serie de lucruri trebuie activate, o mulțime de altele trebuie eliminate și așa mai departe. Pentru cei care și-au dat seama că nu este atât de simplu să vezi realitatea la comandă, calea a început să se contureze. Am vorbit întâi despre cele patru funcții de bază, apoi despre atenția cu dublă direcție. Activarea celor patru funcții și echilibrarea lor, conduce la descoperirea celei de-a cincea funcții, funcția prin intermediul căreia putem percepe propriul sine. Abia când a cincea funcție este activată ne putem numi oameni. Abia atunci suntem capabili de a fi responsabili pentru noi înșine. Până atunci funcționăm ca niște mașini și indiferent cât de performantă este mașina, o mașină rămâne tot o mașină. Nu vom fi responsabili pentru ceea ce dorim să facem, nu vom fi capabili să susținem un proiect pe termen lung, vom fi la cheremul emoțiilor negative etc.

Câțiva ani am dus luptă de lămurire cu cei de pe forum, pentru a-i ajuta să înțeleagă faptul că funcționează ca niște mașini. Mie nu-mi folosește la nimic să spun altora că sunt mașini, nu mă simt nici mai deștept și nici mai interesant. Am făcut doar o invitație la studiu personal - sigur că oamenii au înțeles mai mult sau mai puțin corect această invitație și, în funcție de puterea și de interesul fiecăruia, au încercat să pună în aplicare metodele pe care le-am indicat. A durat câțiva ani până când o mână de oameni să înțeleagă că eu nu fac parte din categoria de ființe cărora le vorbește gura fără să gândească, a fost nevoie să treacă niște ani pentru ca voi să înțelegeți că nu mă joc absolut deloc cu vorbele și că indic într-adevăr o cale. Că este potrivită sau nu pentru voi, este discutabil, cred că fiecare poate gândi pentru el cât anume i-a folosit ce a primit de la acest grup și cât nu. Personal, mă declar relativ mulțumit, pentru că iată, după cinci ani de când ne cunoaștem, pot vorbi în sfârșit unor oameni care se concentrează pe ceea ce spun și nu pe mine, ca persoană. Unii n-au înțeles prea bine care este modul corect de abordare și au continuat să fie atenți la cât am eu nasul de lung, la câte kg am și așa mai departe. Vedeți voi, puteam lucra la acest nivel încă de acum cinci ani (eu, unul, dețin aceleași informații pe care le dețineam și acum cinci ani), numai că voi nu erați deloc pregătiți pentru așa ceva. Ați fi luat informațiile la modul superficial și n-ar fi ieșit mai nimic. Nu e nicio problemă de timp, pentru că ceea ce obțineți acum, prin muncă, rămâne al vostru pentru totdeauna.

Să facem, așadar, legăturile necesare: pentru a putea vedea realitatea așa cum este, cei șase centri de forță, respectiv centrul vital, centrul sexual, centrul voinței, centrul afectiv, centrul spațio-temporal și centrul mental superior trebuie să fie dinamizați, „treziți” și echilibrați energetic (Yin/Yang). Centrul șase, centrul mental superior, este cel care îi coordonează pe toți ceilalți, numai că la omul obișnuit, mentalul își duce activitatea pe baza funcției de mișcare, cu tot ce înseamnă asta: gândire prin asociere, gândire mecanică și așa mai departe - am vorbit de nenumărate ori despre asta, nu vreau să mai repet. Vedeți voi, chiar dacă am lucra puternic pe centrul mental superior și l-am curăța (există metode să facem asta), dar fără a curăța, debloca, dinamiza și echilibra primii patru centri, nu vom obține altceva decât o dezvoltare parțială și un om cu un intelect pur. Un exemplu de astfel de om este Sri Aurobindo, un alt exemplu este Kahlil Gibran - puteți urmări viețile și lucrările acestor oameni pentru a înțelege ce vreau să spun prin dezvoltare parțială și prin centru mental pur. Dragi prieteni, dezvoltarea armonioasă a primilor trei centri, finalizând cu al patrulea, centrul afectiv, sunt esențiale pentru o creștere naturală, creștere făcută după arhitectura de bază a lumii în care trăim, fie ea materială sau subtilă. În această ecuație, atenția cu dublă direcție, așa cum am definit-o, ca fiind șocul care pune în mișcare cele patru funcții de bază, face posibilă controlarea corectă și la parametri necesari ai primilor patru centri de forță. Atenția cu dublă direcție reprezintă un efort personal, singurul pe care ni-l putem permite, pentru a face ca primii patru centri de forță să intre în activitate la parametri corespunzători. Dacă țineți minte, de nenumărate ori am spus că a cincea funcție, cea care permite perceperea sinelui, poate fi obținută atunci când cele patru funcții de bază lucrează la parametri normali.

Lucrul corect al celor patru funcții corespunde în plan subtil cu dinamizarea celor patru centri de forță. Noi am împărțit în cadrul Jocului Realității funcțiile în patru pentru că așa este corect, însă vreau să rețineți că fiecare centru de forță manifestă în el însuși cele patru funcții (vă puteți închipui acest lucru mai simplu, ca fiind o reflexie a celor patru funcții în fiecare centru). Așadar, putem vorbi despre funcțiile: de mișcare, instinctivă, emoțională și intelectuală pentru fiecare centru de forță în parte. Analiza acestor manifestări este benefică și reprezintă în ea însăși o cale, dar, vă rog să rețineți, ea este posibilă doar la persoanele în al căror centru mental superior, funcția dominantă este cea intelectuală. Aceștia sunt oamenii care se pot ilumina prin Jnana Yoga, așa-numita Yoga cunoașterii superioare. Din grupul nostru, singurele persoane capabile să facă distincția și studiul în forma în care v-am spus mai sus, sunt două: Crina și Paul (care, mă rog, din diferite motive, refuză să facă parte din grup). și puteți să vă dați seama ușor ce funcție predomină în centrul vostru mental superior: dacă ceea ce citiți în acest text este clar ca lacrima, atunci înseamnă că funcția intelectuală este cea care predomină în centrul mental superior. Altfel, este clar că altă funcție deține supremația.

Iată de ce, atenția cu dublă direcție este esențială. La foarte puține persoane funcția intelectuală deține supremația în centrul mental superior, astfel încât să poată practica Jnana Yoga (eu, de exemplu, fac parte din categoria oamenilor al căror centru mental superior, în mod predefinit, era controlat de către funcția instinctivă). Atenția cu dublă direcție acționează concomitent pe cele patru funcții, pe primii trei centri de forță. Când a cincea funcție este activată, centrul numărul patru, centrul emoțional este activat. Vă rog să mai notați următorul lucru: până în momentul în care centrul patru este activat, cineva sau ceva trebuie să țină loc de centru emoțional. Până în momentul în care centrul patru se dinamizează, funcțiile centrului emoțional real sunt preluate de către aparatul formator. De aceea spun că oamenii funcționează ca niște mașini până în momentul în care sinele este perceput - este așa pentru că centrul lor emoțional este unul fals. Oamenii respectivi vor fi falși când suferă, falși când iubesc, falși în relație unii cu ceilalți, falși în general.

Eu am căutat în cadrul grupului să vă apropii, să vă dau posibilitatea și încrederea să vă manifestați sentimentele unii față de ceilalți într-un mod cât mai curat cu putință. Acum înțelegeți de ce: cu cât sentimentele voastre vor fi mai curate, cu atât centrul emoțional REAL este mai aproape de dinamizare (manifestarea sinceră și spontană este în ea însăși o cale). Cu cât vă manifestați mai natural și mai profund sentimentele atât față de cei din jur cât și față de voi înșivă, cu atât aparatul formator va ceda controlul centrului emoțional REAL, centrul patru. Aplicațiile de la munte au acționat pe mai multe planuri: în prima seară s-a lucrat pe funcția de mișcare a centrului mental superior, iar a doua zi, meditația dinamică a acționat pe alte niveluri: asupra funcției emoționale din centrul sexual, asupra funcției intelectuale din centrul emoțional, asupra funcției instinctive a centrului vital și asupra funcției de mișcare a centrului voinței. E complicat de explicat, propun să o lăsăm așa deocamdată cu explicațiile. Ce trebuie să rețineți este că atenția cu dublă direcție este un efort conștient prin care echilibrăm funcțiile în primii trei centri, astfel încât să deblocăm centrul al patrulea, centrul emoțional autentic. Când centrul emoțional este dinamizat, sinele este perceput. Percepția sinelui se face, evident, prin funcția emoțională a centrului mental superior. Una la mână, că atenția cu dublă direcție obligă centrul mental superior să treacă de pe funcția de mișcare pe funcția instinctivă; doi la mână, când sinele este perceput, funcția emoțională a centrului mental superior este activată, moment propice pentru ca funcția intelectuală a centrului mental superior să înceapă să se manifeste. Omul ajunge atunci în punctul în care poate practica Jnana Yoga - abia atunci poate începe să practice yoga cunoașterii intelectuale superioare. Toate lucrurile astea se leagă între ele, eu vi le-am explicat detaliat ca să înțelegeți cam cum se întâmplă lucrurile și importanța deosebită a faptului că faceți parte din acest grup.

Mai sunt câteva lucruri de explicat, apoi o să vă spun cum trebuie să folosiți informațiile de pe această arie: nu toată lumea poate practica atenția cu dublă direcție. V-am mai spus în repetate rânduri că voi, cei de pe acest forum, sunteți oameni cu intelect deosebit. Voi știți foarte bine chestia asta, presupun că v-ați comparat cu masa de oameni de pe Softpedia, de exemplu. Cei mai mulți înțeleg destul de puțin din ceea ce aud și nu văd importanța lucrurilor despre care noi discutăm aici. Voi sunteți norocoși: puteți practica atenția cu dublă direcție pentru că deja vă aflați la un nivel superior comparativ cu cel al maselor. Mulți oameni se află încă la stadiul de credință oarbă în zei atotputernici sau, mai rău, nu au nicio direcție.

Metodele de meditație prezentate de mine sunt pentru cei care nu pot practica atenția cu dublă direcție. Sigur că metodele de meditație merg mână în mână cu atenția cu dublă direcție, însă atenția cu dublă direcție face infinit mai mult pentru voi decât orice altă metodă de meditație prezentată pe forum. Aici fac o mică paranteză: unii dintre voi au primit inițiere în anumite metode de meditație. Aceste metode de meditație sunt cu totul speciale, nu sunt metode de meditație generale, precum cele pe care le-am prezentat pe forum. Vă rog să nu abandonați practica metodelor de meditație în care ați fost inițiați, pe motiv că „Jadu a zis că atenția cu dublă direcție e cea mai tare”. Nu, metoda de meditație în care vi s-a făcut inițierea este „mama și tatăl vostru” - ea este concepută special pentru voi, este formula voastră de lucru.

Și acum, pe final, despre modul în care trebuie folosite informațiile de pe această arie: tot ce scriu aici se adresează funcției intelectuale a centrului mental superior. De aceea, e posibil ca, citind, să înțelegeți total, parțial sau deloc ceea ce am scris, în funcție de gradul de dinamizare al centrului mental superior de care dispuneți. Așadar, recitirea cu atenție a celor scrise aici, cu întrebarea constantă „ce dracu a vrut Jadu să spună cu textul ăsta”, reprezintă un exercițiu corect de activare și dinamizare a funcției intelectuale a centrului mental superior. Cum acest centru (centrul mental superior) este cel care îi controlează pe ceilalți, lucrurile vor merge mâna în mână.